Vanliga frågor

Vanliga frågor

Vad är det för skillnad på en kiropraktor och en naprapat?

Det finns tyvärr inget enkelt svar på vad skillnaden är.
Det som är känt är att kiropraktorutbildningen är 5 år oavsett utbildningsland medans naprapatutbildningen, som bara finns i Sverige är 4år.

Då vi själva inte är naprapater, ska vi inte försöka gå in på hur en naprapat utövar sitt yrke. Vi kan dock konstatera att det verkar finnas en viss överlappning mellan yrkena kiropraktor och naprapat.
Det kan även skilja sig något från kiropraktor till kiropraktor pga att vissa är utbildade i Sverige och vissa är utbildade utomlands.

Vad är det som ”knakar” vid ledbehandling?

Vid ledbehanndling med så kallad HVLA-metod uppkommer ofta ett knakande ljud, ibland knappt hörbart och ibland ljudligt. Detta ljudfenomen uppstår när gasbubblor friges i lederna. Det vill säga att trycket i ledkapseln minskar snabbt, då den sträcks i behandlingen, och gas som är upplöst i ledvätskan friges därför också snabbt. Det knakande ljudet är alltså inte ljudet av ben/kotor som glider mot varandra eller något som bryts.

En kiropraktors behandling beskrivs ofta i Sverige med ordet ”manipulation” vilket i svenska språket har en negativ ton så man har istället börja använda ordet ”justering” som ockå bättre motsvarar engelskans ”adjustment”.

Har du fler funderingar så kan du alltid mejla oss på info@marstakiropraktik.se

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image