Ischias

Ischias

Ischiasnerven är en av kroppens tjockaste nerver och löper ut från ryggmärgen i ländryggen för att sedan passera lårets baksida ner i vaden. På grund av nervens storlek och lokalisation finns risk för att ischiasnervens rot blir sammanpressad och då provocerar fram smärtor i rygg, säte och ben.

Ischiassymptom och orsak


Symptom från ischiasnerven kan orsakas av många olika saker, exempelvis diskbråck, inflammation, muskelproblem, trauma, infektioner eller graviditet. Det är dock inte alltid en tydlig orsak hittas trots symtom från ischiasnerven. En irriterad eller sammanpressad ischiasnerv kan ge symtom som till exempel:

  • Domningar och eller stickningar
  • Direkt smärta i säte, lår, knäveck eller vad
  • Strålningar ner i benet från ländryggen

Symptomen är oftast mest tydliga i skinkorna, höfter och ben. Problem med ischiasnerven kan visa sig som ett enda symtom eller vara en kombination av ett flertal problem. Det kan göra ont att stödja på benet som är drabbat på grund av smärta. Vid svåra besvär kan vanliga promenader upplevas nästintill omöjliga. Nattsömnen kan även bli lidande. Vid långt gångna besvär med ischiasnerven kan känselbortfall och reflexpåverkan uppkomma.

Äkta eller falsk ischias


Vid äkta ischias är ischiasnerven inflammerad och ger symptom. Äkta ischias beror oftast på att en disk mellan ryggkotorna i ländryggen blivit skadad och skapar ett tryck mot ischiasnerven. Om ischiassymptom upplevs utan att en skadad disk kan påvisas så brukas det kallas falsk ischias. Falsk ischias skapar ofta mer diffusa besvär och leder sällan till allvarliga komplikationer som till exempel muskelförsvagning och känselbortfall.

Ischias behandling


En legitimerad kiropraktor kan bedöma besvär från ischiasnerven och uppkomsten till dessa. Kiropraktorn kan hjälpa till att behandla dessa besvär samt ge råd. Massage och stretching kan bli aktuellt om orsaken till ischiasbesvären är muskulära.

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image