Ryggont

Ryggont

Ryggen agerar stöttepelare åt hela kroppen och utsätts dagligen för belastning på olika sätt, detta gör att ryggen med sin komplexa struktur är känslig och lätt framkallar smärta. Ryggraden består av kotor och mellan varje kota finns en stötdämpande struktur av brosk som kallas disk. På sidan om kotorna finns facettleder som förbinder kotorna och bidrar till ryggens rörlighet och stabilitet. Det finns även korta och långa muskler samt bindväv och nerver. Smärta i ryggen kan komma från någon av dessa strukturer eller flera samtidigt.

Ryggvärk kan vara lokaliserad till hela ryggen eller till vissa specifika delar, till exempel nedre delen av ryggen, korsryggen, bröstryggen eller mellan skulderbladen. Orsaken till ont i ryggen är oftast inte så enkel att ta reda på då det sannolikt rör sig om ett flertal faktorer samt att värken ofta utvecklats under en lång period.

Orsaker till ryggvärk


Några bidragande orsaker till ryggvärk, så kallade riskfaktorer kan vara:

  • Dålig hållning
  • Stillasittande arbete
  • Åldersförändringar
  • Upprepade tunga lyft i vardagen
  • Skador på ryggen från till exempel ett trauma eller diskbråck
  • Sjukdomar som påverkar leder, muskler och bindväv ¨

Symptom


Smärta i nedre delen av ryggen (ländryggen) känns oftast som en molande trötthetskänsla i svanken med inslag av huggande eller krampande smärtattacker. Smärtan kan sitta mitt i ryggen, åt sidorna samt stråla nedåt rumpan eller fram mot magen. Ländryggssmärta kan bidra till problem med ischiasnerven vilket då ger symtom i form av strålande smärta ner längs baksidan av benet.

Smärta i bröstryggen strålar ofta från övre delen av ryggen och fram mot bröstkorgen via revbenen. Smärtan kan kännas värre när man rör på armar, nacke eller vid djupa andetag. Smärtan kan också orsaka ömhet kring revbenen eller skulderbladen. Det är vanligt med så kallade triggerpunkter vid smärta i bröstryggen vilket innebär att det skapas ömma punkter runt problemområdet som är väldigt smärtsamma vid beröring.

Behandling av ryggont


Kiropraktik och massage är bra behandlingar vid all form av ryggvärk oavsett om den sitter i nedre eller övre delen av ryggen. Kiropraktisk behandling syftar till att öka rörligheten i muskler och leder för att minska smärta och förbättra livskvaliteten. Massage kan vara effektivt för att mjuka upp muskler som fastnat i ett krampaktigt läge på grund av långvarig smärta.

Om du vill få din ryggvärk behandlad direkt kan du boka tid för behandling här. Vi har oftast tid inom 1-4 dagar.

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image