Diskbråck

Diskbråck

Ryggraden består av ryggkotor och mellan varje kota finns en disk. Disken är seg och mjuk konstruktion som fungerar stötdämpande i ryggraden. Ibland kan yttre lagret på en disk försvagas eller spricka helt vilket leder till att diskens substans läcker ut. Detta kallas diskbråck kan irritera nerver i ryggmärgen samt skapa en inflammatorisk process.

Diskbråck symtom och orsak

Diskbråck är vanligast i halsryggen och ländryggen, det vill säga i nacken samt nedre delen av ryggen. Ett diskbråck kan komma plötsligt eller utvecklas under en längre period och det är ofta svårt att veta en exakt orsak till varför ett diskbråck uppstår. Upprepad felbelastning och kraftiga böjningar och vridningar är en möjlig orsak till varför ett diskbråck uppstår eller börjar ge symtom. Ärftlighet verkar också ha viss betydelse. Många har diskbråck utan att veta om det då långt ifrån alla diskbråck ger symtom.

Diskbråck kan ge symtom i samband med att det uppstår eller efter en längre period, exempel på symtom som kan uppstår är:

  • Smärta i ryggen
  • Smärta i nacken
  • Strålande smärta ner i ett ben
  • Domningar i benen
  • Nedsatt känsel i benen
  • Strålande smärta i armar

Diskbråck behandling

Misstänker man diskbråck som orsak till sina besvär är det viktigt att söka hjälp för att utesluta andra åkommor. En kiropraktor kan hjälpa till med en sådan undersökning samt rekommendera en behandlingsplan. Målet med denna behandling är ofta minska symtomen, öka funktionen i ryggradens rörelseförmåga samt förebygga att diskbråcket förvärras eller att nya diskbråck uppstår.

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image