Artos

Artos

Artros är en process där kroppen skapar pålagringar runt leder för att skydda leder som har blivit nedbrutna. Artros sitter främst i ledbrosket men kan drabba hela leden. Det är därför vanligast att få artros i knä eller artros i höft då dessa leder har brosk men alla leder i kroppen kan drabbas. Ju mer artrosbildning i leden desto större förändring av ledens anatomi vilket i längden kan leda till större problem med artrosbildningen, artros är dock vanligtvis en långsam process.

Artros symptom och orsak

Artros uppstår vanligen med åldern på grund av förslitningar på en välanvänd led. Det finns flera riskfaktorer för att utveckla artros men det är oftast inte en enskild orsak som ligger bakom utan en kombination av ett flertal. Förutom ålder är övervikt, rökning och kvinnligt kön riskfaktorer för artros. Trauma, skador, operationer och sjukdomar som involverar en led kan också leda till artros.

Symptom på artros kan vara:

  • Smärta och stelhet i en specifik led
  • Rörelseinskränkning
  • Svårt att belasta leden

Artros behandling

Det går inte att bota artros men kiropraktisk behandling kan lindra symtomen och bromsa sjukdomsförloppet. Kiropraktik vid artros syftar till att öka ledens rörelseomfång för att minska smärta och stelhet. Behandling hos kiropraktor främjar god funktion i leder och ger möjlighet till fortsatt aktivering av leden vilket är viktigt då inaktivitet försämrar artros.

Besök vår artrosskola om du är intresserad av hur en behandling av artros kan gå till.

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image