Tungt att andas

Tungt att andas

Tung andning är ett vanligt problem och behöver inte bero på allvarlig sjukdom. Att ha det tungt att andas leder ofta till oro för sjukdom och gör att man ofta söker sjukvård. Om denna tunga andningen inte beror på någon allvarlig sjukdom kan det vara bra att fundera över andra orsaker och behandling för dessa.

Symptom och orsak


När man har tungt att andas kan det visa sig på flera olika sätt. Andningen kan upplevas ytlig, det kan kännas obehagligt att dra djupa andetag och man kan känna sig stel och öm i bröstkorgen. Dessa besvär beror ofta på stress, oro och sorg. Besvären kan även bero på spänd muskulatur kring bröstkorgen eller låsningar i leder runt rygg och bröstkorg. Vid sådana typer av andningsproblem är andningen ofta ytlig vilket gör att andningsmuskulaturen inte används och därmed stelnar. Detta kan vara smärtsamt och göra andningen svårare vilket gör att man andas ännu mer ytligt och så har en ond cirkel skapats.

Ett spänt andningsmönster kan leda till försämrat syreupptag vilket kan leda till trötthet, hosta, huvudvärk och yrsel. Det är även vanligt att drabbas av nackvärk och ont kring skuldrorna på grund av spänningarna som uppkommer när man har det tungt att andas.

Behandling

Andningsövningar och andningsmassage är det absolut mest effektiva när man har svårt att andas. Det viktigaste är att lära sig att använda rätt muskulatur för att byta ut luften i lungorna på ett bra sätt, det handlar alltså inte bara om att dra in luft. Behandlingen syftar till att mjuka upp bröstkorgen och att öva på att andas korrekt för att bli av med besvären.

Vill du ha hjälp direkt kan du boka tid för behandling här. Vi har oftast tid inom 1-4 dagar.

Märsta Kiropraktik AB

WE Arlandastad
Pionjärvägen 71
195 61, Arlandastad

Style switcher RESET
Body styles
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image